Участь делегації МКАС при ТПП України в роботі 48-ї сесії Комісії Організації Об’єднаних Націй з права міжнародної торгівлі

29/06/2015

Участь делегації МКАС при ТПП України в роботі 48-ї сесії Комісії Організації Об’єднаних Націй з права міжнародної торгівлі

На запрошення Секретаря Комісії Організації Об’єднаних Націй з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ) 29 червня – 8 липня 2015 року делегація МКАС при ТПП України у складі Голови МКАС і МАК при ТПП УкраїниСелівона М.Ф., арбітра МКАС при ТПП України Черних Ю.С. і віце-секретаря з міжнародних питань МКАС при ТПП України Василенко Е.В.взяла участь у якості спостерігача в роботі 48-ї сесії Комісії, що відбулася у Віденському міжнародному центрі (м. Відень, Австрія).

За майже півстоліття свого функціонування ЮНСІТРАЛ отримала загальне визнання як основний правовий орган системи Організації Об’єднаних Націй в галузі права міжнародної торгівлі. Предмет турботи ЮНСІТРАЛ – модернізація та розробка своєчасних, справедливих і узгоджених правил міжнародної комерційної діяльності.

Діяльність Комісії здійснюється за такими основними напрямками:

  • розробка конвенцій, типових законів і правил;
  • розробка правових і законодавчих посібників і рекомендацій, що мають велике практичне значення;
  • оновлення інформації по прецедентному праву і законодавчих актах, що вводять в дію одноманітні норми комерційного права;
  • технічна допомога у здійсненні проектів правової реформи;
  • регіональні та національні семінари з питань єдинообразного комерційного права.

Комісія збирається на щорічні сесії, які проводяться почергово через рік в Центральних установах Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку і в Віденському міжнародному центрі у Відні.

Крім держав-членів всі держави, які не є членами Комісії, а також зацікавлені міжнародні та неурядові організації запрошуються бути присутніми на сесіях Комісії та її робочих групах в якості спостерігачів і представляти думки своїх організацій з питань, щодо яких відповідна організація наділена компетенцією або міжнародним досвідом, в інтересах сприяння обговоренням на сесії.

У період перебування української делегації робота сесії була присвячена, зокрема, такій проблематиці:

  • розгляд питань арбітражу та погоджувальної процедури;
  • розгляд питань в сфері забезпечених інтересів;
  • врегулювання спорів у режимі онлайн;
  • електронна торгівля;
  • законодавство про неспроможність;
  • принципи, що стосуються вибору права в міжнародних комерційних договорах;
  • технічна допомога в області реформи законодавства, пошук шляхів і засобів забезпечення однакового тлумачення і застосування правових текстів ЮНСІТРАЛ;
  • роль ЮНСІТРАЛ в заохоченні верховенства права на національному та міжнародному рівнях.

Центральним питанням на сесії було обговорення нової редакції переглянутих Коментарів ЮНСІТРАЛ з організації арбітражного розгляду, які покликані надавати допомогу особам, що займаються практичними питаннями арбітражу, незалежно від того, чи проводиться арбітражний розгляд при якій-небудь арбітражній установі чи ні.

Протягом роботи сесії Голова МКАС при ТПП України Микола СЕЛІВОН неодноразово брав участь в обговореннях, надаючи коментарі та приводячи приклади з практики діяльності МКАС при ТПП України.

У період роботи сесії делегацією МКАС було проведено ряд зустрічей, що мають важливе значення для популяризації арбітражних інститутів при Торгово-промисловій палаті України та розвитку співробітництва у сфері міжнародного комерційного арбітражу. Зокрема, були проведені зустрічі з керівництвом ЮНСІТРАЛ, представниками юридичної спільноти Відня та керівниками арбітражних інститутів.

Особливу значущість мала зустріч української делегації з Секретарем ЮНСІТРАЛ Рено СОРЬЄЛЕМ тапровідним спеціалістом відділу права міжнародної торгівлі Секретаріату Комісії Корінн МОНТІНЕРІ, на якій обговорювалися питання співпраці ЮНСІТРАЛ з Торгово-промисловою палатою України та українськими арбітражними установами, сприяння Комісії розвитку бізнесу та комерційного арбітражу в Україні.

При зустрічі Голови МКАС при ТПП України Миколи СЕЛІВОНА з Президентом Віденського міжнародного арбітражного центру при Федеральній комерційній палаті Австрії (VIAC) Антоном БАЙЄРОМ та Генеральним секретарем VIAC Манфредом ХАЙДЕРОМ, враховуючи важливість активної співпраці арбітражних інститутів як необхідної умови їх ефективності та результативності, було прийнято рішення підготувати Угоду про співробітництво між МКАС при ТПП України та Віденським міжнародним арбітражним центром при Федеральній комерційній палаті Австрії, підписання якої було запропоновано Головою МКАС урочисто здійснити в місті Києві під час проведення щорічних Міжнародних арбітражних читань у листопаді 2015 року.

Відбулися також бесіди з віце-головою 48-ї сесії ЮНСІТРАЛ Міхаелем ШНАЙДЕРОМ (Швейцарія), який блискуче модераторствував при обговоренні нової редакції Коментарів з організації арбітражного розгляду, партнером АФ «Zeiler.partners» Герольдом ЦАЙЛЕРОМ, Генеральним секретарем Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма Аннетт МАГНУССОН, представником Китайської міжнародної економічної та торговельної арбітражної комісії (CIETAC) Тоні ЗАНГОМ.

В ході проведених українською делегацією зустрічей всі їх учасники були запрошені взяти участь у III Міжнародних арбітражних читаннях пам’яті академіка І.Г.Побірченка, які відбудуться 13 листопада 2015 року в м. Києві.



Додати в календар 20150629 20150629 Europe/Kiev Участь делегації МКАС при ТПП України в роботі 48-ї сесії Комісії Організації Об’єднаних Націй з права міжнародної торгівлі

Участь делегації МКАС при ТПП України в роботі 48-ї сесії Комісії Організації Об'єднаних Націй з права міжнародної торгівлі.

Поділитися
Всі Новини

Міжнародний комерційний арбітражний суд
при Торгово-промисловій палаті України

Вулиця Велика Житомирська 33
Київ 01601, Україна
+380 44 586-51-87
+380 67 239-56-77
+380 50 352-36-96
[email protected]

Відскануйте QR-код для завантаження сторінки у Вашому браузері