Рік міжнародного комерційного арбітражу в Україні розпочато авторитетною міжнародною конференцією

18/03/2017

Рік міжнародного комерційного арбітражу в Україні розпочато авторитетною міжнародною конференцією

17 березня 2017 року Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України спільно із юридичною фірмою «Василь Кісіль і Партнери» у приміщенні Торгово-промислової палати України провели міжнародну конференцію «Міжнародний арбітраж: незмінний розвиток», присвячену 25-річчю діяльності МКАС при ТПП України.

У конференції взяли участь провідні фахівці у сфері міжнародного комерційного арбітражу із Австрії, Великобританії, Німеччини, Норвегії, США, Фінляндії, Швеції, Швейцарії та України. Враховуючи персональний склад модераторів та спікерів, конференція викликала значний інтерес у юридичної спільноти та зібрала понад 220 учасників, серед яких арбітри МКАС і МАК при ТПП України, судді, провідні українські практикуючі юристи, науковці, викладачі вищих навчальних закладів та студенти-учасники II щорічних судових дебатів з комерційного арбітражу ім. В. Віса.

Зважаючи на актуальну тематику конференції, з вітальним словом виступив Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО, який відзначив ефективну роботу МКАС при ТПП України протягом 25 років, що говорить про те, що Україна рухається у правильному напрямку, який забезпечує верховенство права та закону. «Це інструмент цивілізованого вирішення спорів. Ми є свідками тенденції, за якою не лише приватні суб’єкти врегульовують свої спори в міжнародному арбітражі. Нині й публічно-правові спори вже не є рідкістю у стінах комерційних арбітражів», – зауважив Павло ПЕТРЕНКО. Міністр юстиції відмітив актуальність конференції для України в рамках тих реалій, перед якими постав весь світ і наша держава: «арбітраж є однією з важливих ланок у процесі відстоювання інтересів українських підприємств і українських інвесторів», що робить міжнародний арбітраж одним із елементів світового правопорядку.

Також Міністр юстиції України звернувся до студентів-учасників судових дебатів із настановами: «Я б дуже хотів, щоб настав той час, коли вам би не довелося виступати у справах пов’язаних із втратою чи знищенням майна, порушенням прав людини, агресією та війною. Я б дуже хотів, щоб слово війна відійшло в минуле, а поняття порушення права на життя, права на свободу і права на справедливий суд були лише предметом вивчення історії права», – сказав Павло ПЕТРЕНКО.

Особливої значимості конференції надала участь у її роботі пані Корін МОНТІНЕРІ, провідного спеціаліста відділу міжнародної торгівлі Комісії Організації Об’єднаних Націй з міжнародного торговельного права (UNCITRAL), яка у своїй доповіді «Перспективи ЮНСІТРАЛ в світлі нових змін в міжнародному арбітражі» проінформувала про основні напрямки майбутньої роботи ЮНСІТРАЛ у сфері міжнародного арбітражу та погоджувальної процедури, а також запросила МКАС при ТПП України як спостерігача долучитися до роботи Комісії.

Із спеціальною доповіддю на тему: «МКАС при ТПП України: 25 років ефективної роботи відповідно до світових стандартів» виступив Голова МКАС при ТПП України Микола СЕЛІВОН, який зазначив, що за роки своєї діяльності МКАС при ТПП України став впізнаваним українським брендом, запорукою успіху якого є висококваліфіковані арбітри, які забезпечують ефективне, швидке, неупереджене та мало витратне вирішення спорів.

Чотири сесії конференції були присвячені найбільш актуальним тенденціям розвитку міжнародного арбітражу: досвіду країн СНД в сфері міжнародного інвестиційного арбітражу, особливо жваву дискусію викликало питання перспектив українських інвесторів у інвестиційних арбітражах проти Російської Федерації у зв’язку із анексією АР Крим; заходам забезпечення в арбітражі, аналізу досвіду функціонування інституту надзвичайного арбітра; правам та обов’язкам арбітражних судів в контексті боротьби із зловживанням сторонами своїми процесуальними правами, сучасним тенденціям щодо розуміння автономії волі сторін у арбітражі та щодо матеріальних і процесуальних аспектів тлумачення контрактів; гендерній, культурній та етнічній різноманітності в міжнародному арбітражі.

З огляду на запланований на 18 березня 2017 року український раунд студентських судових дебатів з комерційного арбітражу ім. Вілема Віса на конференції виступила пані Патріція НЕТАЛЬ, директор змагань ім. Вілема Віса, доповідь якої була присвячена історії проведення змагань та їх впливу на міжнародний комерційний арбітраж.

18 березня 2017 року у приміщенні МКАС при ТПП України за підтримки ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» відбулися II щорічні судові дебати з комерційного арбітражу ім. Вілема Віса. У зв’язку із відзначенням 25-річчя МКАС при ТПП України для заохочення команд-учасників було засновано п’ять грошових премій імені академіка І.Г. Побірченка – організатора міжнародного комерційного арбітражу в Україні.

У змаганнях взяли участь п’ять студентських команд з вищих навчальних закладів України та Туреччини, які зайняли такі місця:

  1. команда Національного університету «Києво-Могилянська Академія», яка як переможець змагань отримала I премію імені академіка І.Г. Побірченка, звання «Найкраща команда», а її учасник Ольга МАРТИНЕВИЧ – звання «Найкращий оратор»;
  2. команда юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, яка отримала II премію імені академіка І.Г. Побірченка;
  3. команда Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, яка отримала III премію імені академіка І.Г. Побірченка;
  4. команда Львівського національного університету імені Івана Франка, яка отримала IV премію імені академіка І.Г. Побірченка;
  5. команда Atilim University (Туреччина), яка отримала V премію імені академіка І.Г. Побірченка.


Додати в календар 20170318 20170318 Europe/Kiev Рік міжнародного комерційного арбітражу в Україні розпочато авторитетною міжнародною конференцією

18 березня 2017 року у приміщенні МКАС при ТПП України за підтримки ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» відбулися II щорічні судові дебати з комерційного арбітражу імені Вілема Віса.

Поділитися
Всі Новини

Міжнародний комерційний арбітражний суд
при Торгово-промисловій палаті України

Вулиця Велика Житомирська 33
Київ 01601, Україна
+380 44 586-51-87
+380 67 239-56-77
+380 50 352-36-96
[email protected]

Відскануйте QR-код для завантаження сторінки у Вашому браузері