Відбулися щорічні загальні збори арбітрів Міжнародного комерційного арбітражного суду і Морськоїарбітражної комісії при Торгово-промисловій палаті України

30/01/2015

Відбулися щорічні загальні збори арбітрів Міжнародного комерційного арбітражного суду і Морськоїарбітражної комісії при Торгово-промисловій палаті України

30 січня 2015 р. відбулися щорічні загальні збори арбітрів Міжнародного комерційного арбітражного суду і Морської арбітражної комісії при Торгово-промисловій палаті України, присвячені підсумкам діяльності арбітражних установ за минулий рік і підвищенню якості виконуваних ними функцій.

Голова МКАС і МАК при ТПП України Н.Ф.Селівон, підбиваючи підсумки 2014 року, зазначив, що, незважаючи на відомі події, пов’язані в анексією Криму та проведенням АТО на Донбасі, арбітраж успішно виконував свою головну задачу з оперативного та неупередженого розгляду зовнішньоекономічних спорів. Кількість позовів, прийнятих до провадження МКАС, зросла більш ніж на 35% порівняно з 2013 роком і досягла 696. У минулому році за результатами арбітражного розгляду винесено 356 рішень. Причому, у 2014 році жодне рішення МКАС і МАК не було скасовано державними судами. Для зменшення фінансових витрат суб’єктів підприємництва при зверненні до МКАС і МАК, в квітні 2014 року був істотно зменшений розмір арбітражного збору, що сплачується позивачем при ціні позову 2 млн.доларів США і вище.

Збори арбітрів підтримали вжиті та заплановані заходи, спрямовані на підвищення конкурентоспроможності українських арбітражних інститутів і створення більш комфортних умов для учасників арбітражного процесу та їх представників. Зокрема, схвалено план технічного переоснащення арбітражу, який передбачає ведення аудіозапису та протоколів усних слухань справ, обладнання у 2015 році одного залу засідань для проведення відеоконференцій, створення бібліотеки МКАС при ТПП України, здатної акумулювати більшість розробок у сфері міжнародного інвестиційного і комерційного арбітражу з усього світу.

На зборах виступив Президент Торгово-промислової палати України Г.Д.Чижиков, який підкреслив значимість ефективного функціонування арбітражних інститутів при Торгово-промисловій палаті України для розвитку зовнішньої торгівлі, адже впевненість іноземних партнерів у тому, що український арбітраж, як незалежна установа, об’єктивно вирішить спір і відновить порушені права та інтереси, сприяє зовнішньоекономічному співробітництву України з іншими державами. Президент ТПП України особливо відзначив, що ТПП України та її керівництво поважає незалежність і самостійність МКАС і МАК, не втручається в їх юрисдикційну діяльність; своє завдання ТПП України вбачає у забезпеченні належних умов для функціонування арбітражу, сприяння його роботі.

На зборах жваву дискусію викликали доповіді заступників голови МКАС – Л.Ф.Винокурової «Проблеми застосування відповідальності за порушення зобов’язань у сфері зовнішньоекономічної діяльності за українським законодавством» і Т.Г.Захарченко «Форма і зміст арбітражного рішення», за результатами яких були сформульовані відповідні узагальнення. На думку учасників, обговорення актуальних питань арбітражної практики, крім організованих МКАС і МАК конференцій, круглих столів або інших подібних заходів, слід систематично виносити на збори арбітрів МКАС і МАК при ТПП України.



Додати в календар 20150130 20150130 Europe/Kiev Відбулися щорічні загальні збори арбітрів Міжнародного комерційного арбітражного суду і Морськоїарбітражної комісії при Торгово-промисловій палаті України

30 січня 2015 року відбулися щорічні загальні збори арбітрів Міжнародного комерційного арбітражного суду і Морськоїарбітражної комісії при Торгово-промисловій палаті України, присвячені підсумкам діяльності арбітражних установ за минулий рік і підвищенню якості виконуваних ними функцій.

Поділитися
Всі Новини

Міжнародний комерційний арбітражний суд
при Торгово-промисловій палаті України

Вулиця Велика Житомирська 33
Київ 01601, Україна
+380 44 586-51-87
+380 67 239-56-77
+380 50 352-36-96
[email protected]

Відскануйте QR-код для завантаження сторінки у Вашому браузері