VІ МІЖНАРОДНІ АРБІТРАЖНІ ЧИТАННЯ ПАМ’ЯТІ АКАДЕМІКА І.Г. ПОБІРЧЕНКА: ПРО ЕФЕКТИВНИЙ АРБІТРАЖ ТА МЕДІАЦІЮ

10/10/2019

VІ МІЖНАРОДНІ АРБІТРАЖНІ ЧИТАННЯ ПАМ’ЯТІ АКАДЕМІКА І.Г. ПОБІРЧЕНКА: ПРО ЕФЕКТИВНИЙ АРБІТРАЖ ТА МЕДІАЦІЮ

10-11 жовтня 2019 року Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України (ICAC) провів наймасштабніший захід у сфері арбітражу – VІ Міжнародні арбітражні читання пам’яті академіка І.Г. Побірченка (Читання).

Цього року Читання були присвячені не тільки арбітражу та його ефективності, а також медіації як альтернативному способу врегулювання спорів, що набирає популярності.

З вітальними словами захід відкрили:

  • Микола Селівон, Голова ICAC
  • Ірина Венедіктова, Голова комітету ВРУ з питань правової політики
  • Андрій Смирнов, заступник Керівника Офісу Президента України
  • Богдан Львов, заступник Голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду
  • Геннадій Чижиков, Президент Торгово-промислової палати України.

На правах господаря заходу першим привітав учасників Микола Селівон, Голова ICAC. Він подякував всім присутнім у залі за те, що вони цікавляться арбітражем та медіацією, долучаються до дискусій і обговорення найактуальніших питань функціонування цих інститутів. Говорячи про вибір теми цьогорічних Читань, пан Селівон зазначив: «Сьогодні суспільство потребує ефективних рішень, всі втомилися від перманентних неефективних та затягнутих трансформацій».

Ірина Венедіктова, Голова комітету ВРУ з питань правової політики, зазначила, що саме міжнародні арбітражні інституції, такі як ICAC, можуть забезпечити притік іноземних інвестицій та іноземного бізнесу в Україну: «Сьогодні проарбітражні зміни – це один із позитивних меседжів для бізнесу. Інвестор прийде, якщо буде розуміти, що його інвестиції захищені та він може легко прогнозувати розвиток судових процесів».

Андрій Смирнов, заступник Керівника Офісу Президента України, коротко окреслив реформи та плани по реформуванню сфери правосуддя, зазначивши: «Ініційовані реформи будуть нести точкові зміни. Гострим залишається питання про заповнення судових вакансій в місцевих та апеляційних судах».

Заступник Голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду, Богдан Львов у своїй промові наголосив на важливості розвитку альтернативних способів вирішення спорів в Україні та підкреслив значимість арбітражу в сучасних ринкових умовах.

Генадій Чижиков, Президент Торгово-промислової палати України, підсумував все сказане своїми колегами та навів статистику діяльності ICAC, наголосивши на безсумнівній ефективності даної інституції.

Перша сесія Читань була присвячена юрисдикції, як ключу до забезпечення ефективного арбітражу.

Модератором сесій виступив Вільям Б. Саймонс, партнер Timmermans & Simons International Business Lawyers (Нідерланди).

Серед спікерів сесії:

  • Лукас Містеліс, професор транснаціонального комерційного права та арбітражу Лондонського університету королеви Марії (Великобританія)
  • Ірина Мороз, партнер AVELLUM
  • Артур Кіян, асоційований партнер Lavrynovych & Partners Law Firm
  • Всеволод Волков, партнер Everlegal
  • Катерина Цірат, юрист Jurvneshservice.

Ключовим питанням сесії було питання арбітрабільності спорів. Спікери докладно висвітлили як теоретичні аспекти, провівши порівняльний аналіз арбітрабільності спорів у різних правових системах, а також розкрили практичні аспекти, поінформувавши сторони про новели судової практики України та іноземних країн щодо визначення предметної компетенції арбітражу.

Нововведенням цьогорічних Читань стало онлайн-опитування учасників на початку та в кінці кожної сесії. Так, під час першої сесії учасникам було запропоновано запитання

«Спостерігаєте ви тенденцію до зростання обсягу предметної юрисдикції арбітражу». І відповідь двох голосувань була стверджувальною.

Друга сесія стосувалася процесуальної ефективності арбітражу, ролі арбітра у забезпеченні ефективного арбітражного розгляду та шляхів збільшення ефективності самого арбітра.

Спікери сесії:

  • Галина Жукова, партнер Bélot Malan & Associés (Франція), асоційований професор Університету Версаль-Сен-Кантен-ан-Івлін
  • Пьотр Новачик, арбітр ICAC (Польща)
  • Анна Гіяр-Сажко, юрист Shearman & Sterling (Франція)
  • Марія Костицька, партнер Winston & Strawn (Франція)
  • Євген Блінов, партнер Eterna Law
  • Олексій Кот, керуючий партнер Antika Law Firm.

Модерував сесію Олександр Храпуцький, старший викладач кафедри цивільного права юридичного факультету Білоруського державного університету, адвокат, партнер Lex Torre Law Office (Білорусь).

Незважаючи на те, що сесія мала бути зосереджена на дослідженні ролі арбітра в арбітражному розгляді, більшість доповідачів відзначили те, який значний вплив має поведінка сторін на хід та процесуальну ефективність арбітражного розгляду. Думка спікерів збіглася з результатами онлайн-опитування аудиторії. На перше запитання: «Хто повинен відігравати головну роль в арбітражному розгляді» більшість вирішила, що це мають робити учасники розгляду (80%), а не арбітражний суд. Щодо другого питання сесії: «Хто має встановлювати процесуальний календар арбітражного розгляду» думки розділилися у відношенні 62% до 38% на користь арбітражного суду.

Модератором останньої сесії першого дня була Олена Перепелинська, Президент Української арбітражної асоціації, партнер INTEGRITES. Сесія була присвячена темі «Від встановлення об’єктивної істини до змагальності сторін у процесі: доказування як запорука ефективного захисту» та зібрала таких спікерів:

  • Тетяна Захарченко, член Президії ІСАС Україна
  • Зія Акінчі, президент Арбітражної ради Стамбульського арбітражного центру (ISTAC), завідувач кафедри міжнародного приватного права юридичного факультету Галатасарайського університету (Туреччина)
  • Ольга Хамама, юрист у сфері міжнародного комерційного та спортивного арбітражу (Німеччина)
  • Євгенія Рубініна, партнер Enyo Law (Великобританія)
  • Юлія Черних, лектор університету Осло, члена Президії ICAC, радника ARBITRADE (Норвегія/Україна).

Під час третьої сесії аудиторія мала змогу порівняти як процес доказування врегульовано у регламентах провідних арбітражних інституцій, які підходи до ролі сторін та складу арбітражного суду у них закладено. Також спікерами третьої сесії були надані практичні поради щодо ефективного залучення свідків та експертів у арбітражний процес.

Онлайн-опитування в рамках даної сесії дозволило визначити думку учасників, щодо того 1) чи має склад Арбітражного суду бути проактивним у питаннях доказування; 2) чи може склад Арбітражного суду застосовувати норми права, на які не посилалася жодна зі сторін, не спитавши їх думку. Відповідь учасників на два запитання була стверджувальною.

11 жовтня, протягом другого дня Читань, що проводився за підтримки юридичної фірми SHEARMAN & STERLING, відбулось 3 сесії, які були присвячені інституту медіації.

Важливою частиною другого дня стало спеціальне відеозвернення секретаря UNCITRAL, Анни Жубін-Брет до учасників Читань щодо розвитку медіації та можливих шляхів імплементації Конвенції ООН про міжнародні угоди про врегулювання спорів за результатами медіації.

Ключовим спікером став запрошений гість Тьєррі Лоріоль, партнер Jeantet (Франція). Пан Лоріоль окреслив важливі моменти, що відрізняють арбітраж від медіації та доводять ефективність останньої.

В рамках двох перших сесій були детально розглянуті та обговорені такі теми:

  • імплементація Конвенції ООН про міжнародні угоди про врегулювання спорів за результатами медіації на медіацію міжнародних комерційних спорів: законодавчі аспекти імплементації та перспективи для України
  • медіація в галузевих спорах: комерційних, будівельних, податкових і митних спорах, сфері інтелектуальної власності
  • участь експерта в медіації.

Серед спікерів та модераторів:

  • Інна Ємельянова, заступник Голови ICAC
  • Юна Потьомкіна, старший юрист Asters
  • Тамара Андрієва, директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України
  • Тетяна Кисельова, доцент, керівник Центру досліджень медіації та діалогу, Національного університету «Києво-Могилянська академія»
  • Анна Гіяр-Сажко, юрист Shearman & Sterling (Франція)
  • Максим Жуков, адвокат Lex Torre Law Office (Білорусь)
  • Світлана Луцюк, начальник відділу досудового врегулювання спорів Департаменту міжнародних спорів Міністерства юстиції України
  • Ольга Тютюн, заступник директора Українського Центру Медіації у проектах регіонального розвитку
  • Ольга Хмарук, співзасновник агентства медіації DecisionLab
  • Олександра Вінтреберт, менеджер Alvarez & Marsal (Франція).

Остання сесія відбулася у форматі Оксфордських дебатів, учасники яких, Галина Єрьоменко, керівник Українського Центру Медіації та Володимир Яремко, радник Sayenko Kharenko, представили свої аргументи «за» та «проти» медіації відповідно. Модерували дебати Ярослав Петров, партнер Asters (Україна), Євгенія Рубініна, партнер Enyo Law (Великобританія).

 

VІ Міжнародні арбітражні читання пам’яті академіка І.Г. Побірченка зібрали більше 220 учасників з 10 країн світу: представників влади, українських, міжнародних експертів та арбітрів, представників бізнесу та науковців, та стали одним з найвідвідуваніших заходів ICAC за останні роки.

Цьогорічні Читання завдяки дводенному формату дозволили учасникам сформувати об’єктивну думку щодо ефективності арбітражу та медіації, як способів вирішення спорів. Під час заходу учасники жваво долучалися до дискусій та обговорень, що підтверджує  актуальність обраних тем та важливість їх розгляду.



Додати в календар 20191010 20191010 Europe/Kiev VІ МІЖНАРОДНІ АРБІТРАЖНІ ЧИТАННЯ ПАМ’ЯТІ АКАДЕМІКА І.Г. ПОБІРЧЕНКА: ПРО ЕФЕКТИВНИЙ АРБІТРАЖ ТА МЕДІАЦІЮ

10-11 жовтня 2019 року Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України (ICAC) провів наймасштабніший захід у сфері ...

Поділитися
Всі Новини

Міжнародний комерційний арбітражний суд
при Торгово-промисловій палаті України

Вулиця Велика Житомирська 33
Київ 01601, Україна
+380 44 586-51-87
+380 67 239-56-77
+380 50 352-36-96
[email protected]

Відскануйте QR-код для завантаження сторінки у Вашому браузері