Представники ICAC та UMAC розповіли про можливості арбітражу для вирішення спорів у сфері торговельного мореплавства

16/08/2019

Представники ICAC та UMAC розповіли про можливості арбітражу для вирішення спорів у сфері торговельного мореплавства

16 серпня 2019 року в м. Одеса вперше відбувся семінар «Спори у сфері торговельного мореплавства та шляхи їх вирішення», організований спільно Комітетом з транспортного права Асоціації правників України, Комітетом з морського права Асоціації адвокатів України та Комітетом з транспортного права ради адвокатів Одеської області за підтримки відділення Асоціації правників України в Одеській області.

На запрошення організаторів у заході взяли участь представники ICAC та UMAC: Дар’яна Денисова, заступник Генерального секретаря UMAC та Ольга Костишина, радник Голови ICAC та UMAC.

Дар’яна Денисова в рамках своєї доповіді «Процесуальні аспекти подання позову та розгляду справи в UMAC» висвітила основні стадії арбітражного розгляду справ в UMAC, акцентувавши увагу на практичних особливостях пред’явлення позову, порядку звернення до забезпечувального засобу у формі арешту судна та механізму його реалізації, а також на окремих аспектах арбітражного провадження, виокремлюючи прогресивні новели Регламенту UMAC 2018 року. Зокрема, пані Денисова зауважила про привабливість юрисдикції UMAC, відзначивши, що Положення про морську арбітражну комісію надає можливість широкому колу суб’єктів господарювання ефективно та швидко захистити свої інтереси в UMAC.

Ольга Костишина, радник Голови ICAC та UMAC, зробила доповідь на тему «Підсумки застосування нового арбітражного законодавства: теорія і судова практика». Зокрема, пані Костишина не тільки детально роз’яснила новий порядок виконання державними судами функцій сприяння та контролю міжнародного комерційного арбітражу, а й навела приклади застосування нових процесуальних механізмів у судовій практиці. Ольга Костишина зауважила, що: «Правові висновки Верховного Суду та рішення апеляційних загальних судів щодо арбітражу свідчать про підтримку судової гілки влади міжнародного комерційного арбітражу».

Артем Волков, арбітр UMAC, керівник практики морського права ЮФ «АНК», поділився досвідом юридичного супроводу судових справ, пов’язаних з участю морських агентів. На думку пана Волкова, під час розгляду справ проти морських агентів доцільно вивчати питання необхідності залучення судновласника до розгляду справи в якості третьої особи як кінцевого платника портових зборів та вартості інших послуг, наданих судну в порту. Крім того, він зупинився на процедурі офіційного повідомлення судновласника про час, дату та місце розгляду справи з урахуванням вимог Гаазької конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах 1965 року та Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України №1092/5/54 від 27 червня 2008 року. Також Артем Волков порадив колегам залучати морських агентів до участі у справі, коли валютою стягнення є гривня, що дозволить забезпечити виконання судового рішення.

Серед спікерів семінару також були:

Олексій Ремесло, асоційований партнер ЮФ Interlegal, який розповів про санкції, введені в регіоні Чорного моря та їх вплив на судноплавство;

Сергій Сергєєв, голова комітету з морського права Асоціації адвокатів України, керуючий партнер АО «Юридичне бюро Сергєєвих», який виступав з доповіддю «Спори між членами екіпажу суден, судновласниками та клубами взаємного страхування»;

Данило Христич, старший юрист ЮФ Legrant з доповіддю GAFTA Arbitration: Peculiarities and features; та

Андрій Мащенко, керуючий партнер ЮФ «МБЛС», який розповів про практичні нюанси стягнення боргів із судноплавних компаній.

Модерували захід Юрій Сергєєв, голова Комітету з морського права ААУ, керуючий партнер АО «Юридичне бюро Сергєєвих» та Артур Ніцевич, голова Комітету з транспортного права РАОО, партнер ЮФ Interlegal.

Враховуючи значний інтерес регіональної юридичної спільноти до проведеного семінару, який відвідали близько 50 осіб, організатори вирішили започаткувати традицію проведення таких семінарів з актуальних питань у сфері торгового мореплавства.



Додати в календар 20190816 20190816 Europe/Kiev Представники ICAC та UMAC розповіли про можливості арбітражу для вирішення спорів у сфері торговельного мореплавства

16 серпня 2019 року в м. Одеса вперше відбувся семінар «Спори у сфері торговельного мореплавства та шляхи їх вирішення», організований спільно ...

Поділитися
Всі Новини

Міжнародний комерційний арбітражний суд
при Торгово-промисловій палаті України

Вулиця Велика Житомирська 33
Київ 01601, Україна
+380 44 586-51-87
+380 67 239-56-77
+380 50 352-36-96
[email protected]

Відскануйте QR-код для завантаження сторінки у Вашому браузері