Голова МКАС і МАК при ТПП України взяв участь у роботі 49-ї сесії Комісії ООН з права міжнародної торгівлі

Голова МКАС і МАК при ТПП України взяв участь у роботі 49-ї сесії Комісії ООН з права міжнародної торгівлі

Зараз у Штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй у м. Нью-Йорк триває одна з найважливіших за останній час сесія Комісії ООН з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ), в роботі якої взяв участь і Голова МКАС і МАК при ТПП України Микола СЕЛІВОН.

І хоча сесія ще продовжує свою роботу, але Комісія вже прийняла низку документів, які визначають розвиток економічних відносин та альтернативних способів врегулювання спорів на багато років вперед, серед них:

  • Технічні коментарі по врегулюванню спорів в режимі онлайн, які виникають із транскордонних договорів купівлі/продажу або договорів про надання послуг, що укладаються з використанням електронних засобів зв’язку; та
  • Проект Типового закону про забезпечені право чини, який покликаний допомогти державам у розвитку і модернізації законодавства, яке забезпечує доступ до недорогих кредитних ресурсів шляхом розвитку системи кредитування під забезпечення.

Ці документи відображають сьогоднішній прогрес в економіці розвинених країн та окреслюють вектор розвитку для країн, що розвиваються.

Але головним документом, прийнятим на поточній сесії є нова редакція Коментарів ЮНСІТРАЛ щодо організації арбітражного розгляду, в розробці якого приймали участь і представники МКАС і МАК при ТПП України. Цей ключовий для міжнародного арбітражу документ відображає всі нові тенденції в існуючій арбітражній практиці, а також містить практичні рекомендації, які будуть корисні не тільки для арбітражів ad hoc, але й для арбітражних інститутів, учасників арбітражного розгляду, практикуючих юристів та представників наукової спільноти.

Крім того, були визначені подальші напрямки роботи Комісії ЮНСІТРАЛ, серед яких, наприклад, розробка етичних норм для міжнародного арбітражу, врегулювання проблеми паралельних проваджень в інвестиційному арбітражі, а також розвитку публічно-приватного партнерства.

Участь у роботі Комісії ЮНСІТРАЛ дозволяє не тільки впроваджувати новітні розробки в сфері арбітражу, але й налагоджувати співпрацю з представниками провідних арбітражних інститутів та представниками урядів різних країн. Головою МКАС і МАК при ТПП України Миколою СЕЛІВОНОМ були проведені робочі зустрічі з Секретарем Комісії ЮНСІТРАЛ паном СОРЕЛЕМ, делегатами та представниками арбітражних установ Китаю, Туреччини, Російської Федерації та Швейцарії. Зокрема, з паном СОРЕЛЕМ була досягнута попередня домовленість про участь представників ЮНСІТРАЛ в міжнародній конференції з розвитку зовнішньоекономічних зв’язків України, яка в найближчій перспективі буде організована ТПП України.

Новації у вказаних документах ЮНСІТРАЛ, а також досвід, отриманий в ході роботи сесії, будуть відображені при розробці нових Регламентів МКАС і МАК при ТПП України, зокрема, імплементовані новітні тенденції міжнародного арбітражу, які стосуються впровадження нових технологій, прискореної процедури, ролі Секретаріату в організації ведення справ, конфіденційності та етичних стандартів не тільки для арбітрів, але й для сторін спору та їх представників. У відповідності до сучасних технічних стандартів, в арбітражних інститутах при ТПП України йде переобладнання приміщень Секретаріату та трьох з чотирьох залів для проведення усних слухань, що дозволить використовувати в арбітражному процесі всі доступні електронні засоби комунікації та діловодства.

Підсумовуючи, хотілося б зауважити, що співробітництво з Комісією ООН з права міжнародної торгівлі сприяє не тільки розвитку арбітражу, але й підтримці авторитету України на міжнародній арені.



Додати в календар 20240328 20240328 Europe/Kiev Голова МКАС і МАК при ТПП України взяв участь у роботі 49-ї сесії Комісії ООН з права міжнародної торгівлі

Голова МКАС і МАК при ТПП України взяв участь у роботі 49-ї сесії Комісії ООН з права міжнародної торгівлі.

Поділитися
Всі Новини

Міжнародний комерційний арбітражний суд
при Торгово-промисловій палаті України

Вулиця Велика Житомирська 33
Київ 01601, Україна
+380 44 586-51-87
+380 67 239-56-77
+380 50 352-36-96
[email protected]

Відскануйте QR-код для завантаження сторінки у Вашому браузері