Діяльність ICAC у 2018 році

19/02/2019

Діяльність ICAC у 2018 році

2018 рік для Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України (ICAC) був одночасно цікавим та напруженим, враховуючи декілька факторів. По-перше, в рамках судової реформи вступили в дію нові редакції Цивільно-процесуального та Господарсько-процесуального кодексів України, зміни в яких, а саме посилення функції сприяння та контролю виконання арбітражних рішень судами та розширення юрисдикційних можливостей ICAC, поставили Україну на рівень з передовими проарбітражними країнами світу. По-друге, з 1 січня 2018 року вступив у дію новий Регламент ICAC, новели якого направлені на те, щоб зробити арбітраж швидшим, комфортнішим та ефективнішим способом вирішення спорів для сторін.

19 лютого 2019 року Голова ICAC Селівон Микола Федосович презентував звіт про ключові аспекти діяльності інституції у 2018 році. За словами Голови Суду: «Роль арбітражу як способу вирішення спорів постійно посилюється. Він стає, мабуть, основним способом вирішення спорів між суб’єктами підприємництва, що знаходяться у різних державах».

Так, з 1 січня по 31 грудня 2018 року ICAC було прийнято до провадження 286 зовнішньоекономічних спорів, серед яких розглянуто – 198. Голова інституції відмітив, що ICAC користується популярністю не лише серед локальної спільноти, а й у світі, враховуючи, що у 2018 році сторонами по справах, прийнятих до провадження ICAC, були користувачі з 54 країн світу, включаючи 44 країни з далекого зарубіжжя та 9 країн СНД. Актуальність української арбітражної інституції забезпечується багатьма перевагами, зокрема, традиційно швидким та ефективним розглядом справ – цього року більше 95% справ було розглянуто у строк, що не перевищує півроку, а також низьким відсотком оспорюваності рішень – в середньому заяви про скасування арбітражного рішення подаються по близько 4% розглянутих справ, водночас показник скасованих рішень не перевищує 1%. «Ми пишаємось тим, що по справам, розглянутим у 2018 році, жодного рішення не скасовано», – наголосив пан Селівон.

Ще однією важливою подією для ICAC у 2018 році стало затвердження оновленого Рекомендаційного списку арбітрів, який наразі налічує 125 авторитетних науковців та практикуючих юристів з 35 країн світу, при цьому 59% арбітрів – фахівці з іноземних країн. Вперше до Рекомендаційного списку були включені арбітри з таких країн як Австралія, Італія та Об’єднані Арабські Емірати.

Вперше в звіті ICACбуло презентовано галузі, які найактивніше використовують арбітраж як інструмент вирішення спорів. Так, найбільше спорів – 21,3% – в ICACнадходить від компаній зі сфери металургії, на другому місці – харчова промисловість – 16,8%, на третьому – АПК, маючи 13,3%. Серед лідируючих галузей за кількістю справ також машинобудування, енергетика, деревообробна, легка та хімічна промисловість.

Голова Суду проінформував про активність ICAC у популяризації арбітражу, зокрема, шляхом проведення освітніх заходів в Києві та регіонах України.

В рамках презентації діяльності інституції Микола Федосович не оминув і оновлений Регламент, зазначивши, що за змістом новий Регламент відповідає світовим стандартам, та відмітив, зокрема, такі його позитивні риси як встановлення чітких вимог до позову, відзиву, порядку залучення свідків і експертів та подання доказів, введення стадії винесення рішення. Пан Селівон відмітив одну з найбільш спірних новел Регламенту: «Ми пишаємось тим, що у минулому році ми в жодне рішення ICAC не вносили поправок, оскільки проводилась попередня перевірка по формі рішення. Це було спірним моментом, але зараз всі зрозуміли, що це потрібна справа, яка ніяк не зачіпає незалежність арбітрів, а спрямована на те, щоб виправити описки чи арифметичні помилки».

Тож, у 2018 році ICAC активно популяризував арбітраж серед українців та Україну як проарбітражну країну в світі.

Звіт про діяльність ICAC у 2018 році

Переглянути

Додати в календар 20190219 20190219 Europe/Kiev Діяльність ICAC у 2018 році

2018 рік для Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України (ICAC) був одночасно цікавим та напруженим, ...

Поділитися
Всі Новини та публікації

Міжнародний комерційний арбітражний суд
при Торгово-промисловій палаті України

Вулиця Велика Житомирська 33
Київ 01601, Україна
+380 44 586-51-87
+380 67 239-56-77
+380 50 352-36-96
[email protected]

Відскануйте QR-код для завантаження сторінки у Вашому браузері